Så sköter du om hundens tassar

Att en hund kräver omvårdnad i form av pälsvård, promenader och mat varje dag vet de flesta om. Vad många däremot inte alltid tänker på är att även hundens tassar kräver sin skötsel. Varje dag bör man visitera tassarna genom att lyfta på dem och kolla så att hunden inte fått några sår eller andra skador. Detta tar bara några minuter och görs enklast samtidigt som du kollar igenom hunden i övrigt. Fördelen med att undersöka tassarna varje dag är att eventuella problem upptäcks i tid och hunden riskerar därmed inte att behöva gå runt och ha ont i onödan. Tänk även på att alltid torka av tassarna om hunden varit ute och blivit smutsig om dem.

Tassvård ska vara mysigt

Det krävs inte särskilt mycket utrustning för att sköta om hundens tassar. En bra klotång, en trimsax, tassalva och en handduk till tassarna räcker långt. Vill du inte köpa nytt kan du hitta begagnade prylar på till exempel https://www.allaannonser.se/. När du undersöker hundens tassar kan du också passa på att kolla ifall den har päls som tovat sig mellan trampdynorna, detta gäller framförallt långhåriga raser. I sådana fall bör du klippa bort detta med trimsaxen. Undersök också längden på klorna. Dessa behöver klippas regelbundet och det är inte alltid så populärt hos hunden, många är rädda om sina tassar. Om du har möjlighet bör du vänja hunden redan som valp vid att göra kloklippningen till en mysig stund som inte är förknippad med obehag. Se till att ha bra belysning så att du ser var pulpan i klon är, skulle du råka klippa i den är det risk att hunden får ont och blir rädd. Ifall du är osäker på hur klorna ska klippas är det bäst att fråga någon mer erfaren om hjälp, till exempel en djursjukvårdare eller hundens uppfödare.

Sköt om tassarna i alla väder

Hundar som mår bra

Ett varierande klimat sliter på hundens tassar och värst är sommaren och vintern. Under vintern saltas många vägar vilket kan vara frätande för tassarna, därför bör de alltid sköljas av noggrant när ni kommer in igen efter att ha varit ute på en saltad väg. En korthårig hund blir dessutom mer frusen om tassarna och riskerar att drabbas av köldkramp, vilket visar sig genom att den börjar avlasta tassarna och får svårt att stödja på dem. Långhåriga hundar däremot drabbas istället av att snö och is fastnar och blir som klumpar mellan trampdynorna. För att undvika detta är det viktigt att alltid hålla pälsen mellan trampdynorna kort och smörja in med en salva innan promenaden. På sommaren är det istället värmen som är problemet, många underlag blir varma så se till att skydda trampdynorna mot het asfalt. Känn efter hur varm asfalten är genom att lägga handflatan mot, kan du inte ha kvar den i fem sekunder är det för varmt för hundens tassar också. Ta alltid hand om hundens tassar ordentligt oavsett årstid, så får du en glad, välmående och inte minst smärtfri hund.

Leave a Reply

mts_schema