Hundar och allergi

Det finns ingen ras som fungerar för alla med pälsdjursallergi, men det finns vissa raser där sannolikheten är lite större att det ska gå bra. Är du allergiker och drömmer om en hund finns inga garantier att du ska hitta en hund du klarar av att bo med, men här kommer i alla fall några tips på hur du kan underlätta för dig själv. En bra början är förstås att du har en allergimedicin som fungerar för dig.

När du ska välja ras är det bra att veta att vad man tål och inte varierar inte bara från person till person, utan det kan också vara skillnader mellan olika individer inom en hundras. Ibland är de individuella skillnaderna större än de mellan raser. Det finns flera sätt att prova sig fram. Ett är att besöka en familj som har en sådan hund ni är intresserade av. Fungerar det bra kan ni be att få låna hunden eller vara hundvakt när ägarna reser bort. Det här är ett sätt att testa, men det är inte helt säkert att det går bra med en annan individ av samma ras. Besök därför gärna en kennel och träffa fler individer.

Det finns numera också tester som mäter allergener vilket kan vara ett bra komplement för att ta reda på vad du tål och inte. Även om forskningen visar att det inte går att säga att någon ras är mer allergivänlig än en annan, har man hittills bara studerat ett av sex hundallergener. Så det sista ordet är inte sagt än.

Hör dig gärna för i hundforum vad andra allergiker har för erfarenheter, men var samtidigt beredd på att det som fungerar för andra inte nödvändigtvis fungerar för dig.

Kanske är du inte allergisk själv, men får ofta besök av allergiker. Besökaren behöver ta sin allergimedicin, men det finns också en hel del du kan göra för att underlätta för din allergiske vän. Där spelar städningen en stor roll. Om du själv inte orkar städa kan du ta hjälp av en städfirma. Prova att googla till exempel städning eller flyttstädning i Enköping för att hitta städfirmor. De är ofta experter på allergistädning. Vill du hellre städa själv kommer här några tips: dammsug och våttorka golven noga, eftersom det är där hunden håller till. Om inte din vän också har pollenallergi kan du passa på att vädra ordentligt. Brukar hunden ligga i soffor och fåtöljer är det viktigt att du dammsuger dem noga ifall ni kommer att sitta där. Lägg gärna över en ren filt eller annat tyg där din vän ska sitta, så slipper den få med sig päls hem. Om din hund gärna hoppar på besökaren och vill kela är det säkrast om den håller sig i en annan del av bostaden när du har besök. Under sommarhalvåret kan en enkel lösning vara ett helt enkelt bjuda på fika i trädgården istället för inomhus.

Leave a Reply

mts_schema