Fjällvandra med din hund

Att gå på en fjällvandring kan vara väldigt trevligt och om du har hund kommer den verkligen tycka om det. Det finns nämligen så många nya platser och dofter för dem att upptäcka. Har du bestämt dig för att ta med hunden på vandring finns det några saker som är bra att känna till.

Bästa period för fjällvandring

De allra flesta hundägare anser att slutet på augusti och början av september är den bästa perioden att gå på fjällvandring. Under den här perioden är det nämligen inte lika många som är ute på lederna och vandrar som det är under högsommaren. Det gör det lättare för dig att hitta boende om du vill hyra en fjällstuga. Det är även okej att hundarna går lösa under senare perioder. I alla fall de som är väldresserade. Du bör dock alltid kolla upp vad som gäller på leden där du planerar att gå på vandring.

Tälta med hunden

Ska du på en lång vandring med hunden måste du planera var ni ska sova. Många väljer att tälta och då behöver du ta med dig en hel del. Det viktigaste är självklart tältet, ett liggunderlag kan också vara bra. Med ett liggunderlag kommer du att ligga mer bekvämt, och varmare. Ibland blir nämligen marken lite kall, vilket känns igenom golvet på tältet.

Hyra stuga

Ett annat alternativ när det gäller övernattning är att hyra en stuga om det finns. Tänk på att välja en som är hundvänlig. Det finns även många vandringsleder med fjällstationer där du kan hyra ett rum. Se dock till att boka i väldigt god tid eftersom rummen är väldigt populära.

Fjällstugor som finns vid vissa leder går inte alltid att hyra i förväg. Skulle rummen som tillåter hundar vara upptagna är det viktigt att du är flexibel. Ibland är det dock möjligt att låta hunden övernatta med andra hundar i stugan. Sedan kan du själv ta ett av rummen som inte tillåter hundar om det finns.

Förbered hunden inför vandringen

Ett sista tips på vad du bör göra när du planerar en fjällvandring är att förbereda din hund. Skulle den inte vara van att gå långa sträckor kan en vandring bli väldigt jobbig.

Det rekommenderas att du börjar smått och sedan ökar belastningen lite. Det kommer att hjälpa hunden att bygga upp sin tålighet och uthållighet för att klara av vandringar och hårdare terränger. Med bra förberedning kommer du även att minska risken för att din hund ska skada sig. Trots att ni håller ett lugnt tempo kan det leda till slitage på hundens tassar, leder och muskler.

Ska du tälta kan det även vara bra att tälta några gånger med din hund på din tomt. Det hjälper dig att se om den kommer klara av det eller inte.

Leave a Reply

mts_schema