Transportera hunden

När man skaffar en hund kan man snabbt bli varse att det inte alltid är helt lätt att transportera den. Många hundar gillar inte att åka i olika fordon alls, men ibland är läget så att de måste. En sak som kan underlätta är dock om man lär hunden åka bil och andra fordon redan från att den är liten. Men hur kan man egentligen transportera sin hund?

Hundtransport på landet

Bor man på landet och kanske har en gård är det inte omöjligt att hunden kan gå lös. Ska man lite längre bort på ägorna eller kanske ut i skogen kan en smidig ATV-kärra användas för att transportera hund och andra saker. Se bara till att hunden sitter bra, och att den inte kan falla eller hoppa ur kärran under färden. Tänk också på att inte köra för fort.

Promenera dit man ska

Bor man centralt kanske man har nära till parker, veterinär och andra ställen. Då kan ett alternativ vara att man helt enkelt promenerar med hunden dit man ska. Det kan såklart innebära vissa problem om hunden skadar ett ben, om den är mycket dålig eller om det är väldigt dåligt väder ute. Bor man i en mindre by där det inte finns veterinär är man tvungen att färdas iväg om hunden blir skadad eller sjuk. Då är det en stor fördel om hunden kopplar bilfärder eller kollektivtrafik med positiva saker.

Hund i bil

Om man transporterar hunden i bilen ska den sitta i bur eller använda en särskild sele med hundbälte. I undantagsfall kan det också vara okej att transportera hunden i bagageutrymmet med godkänt hundgaller men även då ska hunden vara fastsatt med koppel eller liknande. Är det ett absolut nödfall då hunden ska akut till veterinär kan även annan transport vara okej.

Åka kollektivt med hunden

Om man inte har egen bil kan det vara bra att lära hunden åka kollektivt. På vissa bussar och tåg är det okej att ta med sig hund som sitter i bur eller väska. Större hundar får i regel vara kopplade. Det finns dock regler för var hunden får placeras, och den får inte vara i färdmedlets säten. Hunden får inte heller göra sina behov i färdmedlet, eller visa aggressivitet mot andra passagerare. Det är alltid säkrast att boka plats för sig och sin hund. I annat fall kan man tvingas vänta på nästa buss eller tåg om alla platser lämpade för husdjur redan är upptagna.

Leave a Reply

mts_schema