SM i agility

Agility är en rolig gren för de allra flesta hundraser. Hundarna delas in i fem kategorier. Den minsta kallas X-small, för hundar under tjugoåtta cm, och skalan går upp till x-large, för hundar över fyrtiotre cm. Agility ska vara roligt för alla, både deltagare, publik och funktionärer ska få en positiv upplevelse av tävlingen. För att kunna delta i SM behöver man kvala och varje år pågår en kvaltid. Kvalen sker på tävlingar i Sverige där det delas ut SM-pinnar. SM går av stapeln i individuella klasser och lagklasser. Tävlingen blir för varje år mer och mer populär. Agility är en sport på frammarsch i Sverige. Det är en rolig tävlingsgren för hundar och den är öppen för alla raser och storlekar.

Tänk på att ha passande kläder

hund och människa i solnedgång

Tävlingar i agility är avslappnade och roliga även om det också är ett tävlingsmoment. Det är lätt att glömma bort att ta på sig rätt tävlingskläder och även om det är tillåtet att tävla i skojiga maskeradkläder kan det vara bra att ha passande kläder. Momenten består i att både hund och förare springer och föraren bör välja bra skor och kläder anpassade för fysisk aktivitet. Det finns mycket bra kläder att köpa på nätet idag. För hunden gäller det att den är i bra form och vid god hälsa. Hundens välfärd sätts alltid först i agility.

Förarens uppgift

Agility handlar mycket om att träna tillsammans. man måste lita på att hunden utför det den ska när man väl står inne på tävlingsbanan. Det är viktigt att det går rätt till och att båda har förtroende för varandra. I agility går det snabbt och för att ligga på topplacering gäller det att det fungerar perfekt hela vägen mellan förare och hund. Ekipagen som tävlar på SM-nivå är samspelta sedan länge och det är en fröjd för ögat att se på tävlingen.

Leave a Reply

mts_schema