Vilket hundfoder ska man köpa?

Något många hundägare kan oroa sig över, särskilt om det är första gången de har hund, är om de ger sin hund rätt foder eller inte, det vill säga om hunden får i sig tillräckligt med näring från fodret och om den mår bra av sin mat. Det sistnämnda avgör man enklast genom att helt enkelt titta på sin hund – är den blank och fin i pälsen och verkar den pigg och glad? Då gör man sannolikt inte många fel när det gäller hundens kost. Med det sagt finns det vissa saker man kan tänka på när man väljer foder till sin hund, för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Det allra viktigaste när man väljer mat till sin hund är att välja ett helfoder. Om hundfodret är märkt som ”helfoder” betyder det att fodret innehåller alla de näringsämnen som hunden behöver (protein, fett, mineraler och vitaminer, till exempel) vilket innebär att maten inte behöver (eller ska) kompletteras med annan mat.

Det finns dock många olika typer av helfoder, och det kan ibland vara svårt att veta vilken av alla de olika varianterna som passar bäst för just ens egen hund. En faktor som man bör ha med i beräkningen är hundens ålder. Det finns till exempel foder anpassat särskilt för valpar, unghundar, vuxna hundar och gamla hundar, och i vissa fall finns det anledning att byta foder i takt med att hunden åldras. Valpar behöver till exempel extra mycket energi för att växa ordentligt, och ska inte äta lika mycket av vissa vitaminer och mineraler som vuxna hundar, som kalcium. Valpfodret är särskilt avvägt för att passa valpens behov.

Under resten av hundens liv gäller det sedan framförallt att inte ge hunden ett foder med för högt energiinnehåll, eftersom det kommer att leda till att hunden blir överviktig. Just energiinnehållet är en av skillnaderna mellan fodret för vuxna hundar och äldre hundar, eftersom hundarnas energiförbrukning vanligtvis går ner i takt med att de blir äldre.

Om skadan redan är skedd och hunden har blivit överviktig (vilket också kan ske genom att man ger hunden för mycket godsaker utöver fodret) finns även särskilt hundfoder för ”dieter”. Det fodret har med andra ord extra lågt energiinnehåll, för att hunden ska kunna komma ner till sin idealvikt. Det är inte ett foder som bör ätas långsiktigt, utan bara tills önskat resultat har uppnåtts – sedan kan man övergå till ett normalt foder för hundens ålder.

Om du själv är återförsäljare av hundfoder, till exempel genom att du äger en djurbutik, och du skulle vilja marknadsföra dig själv till hundägare i din närhet, är ett effektivt sätt alltid att dela ut profilprodukter som reklampennor. De kan du enkelt beställa på Medtryck.com. Pennorna kan till exempel användas till att skriva ner råd om hundfoder till dina kunder, vilket du sannolikt kommer att få många frågor om. Du kan också fundera på profilprodukter som är särskilt anpassade efter din verksamhet (och därmed även efter dina kunder). Som ägare till en djurbutik kan det till exempel vara passande att dela ut gratis snusnäsdukar för hundar med butikens logotyp på, eller mer praktiska produkter som behållare för hundmaten och matskålar.

Leave a Reply

mts_schema