Hur fungerar valparnas första veckor?  

När valparna föds så kan de första dagarna vara lite nervösa och man känner sig osäker på vad man bör göra. Det viktiga är att ge trygghet till sin tik och de nykomna valparna. Att ha uppsyn, kanske sova tillsammans i samma rum de första nätterna, sitta tillsammans med sin tik flera gånger under dagens gång med mera och allt har till syfte att säkerställa att ens tik mår bra. Man får på så sätt möjlighet att verifiera hur valparna mår, om det finns några komplikationer, hur ens tik fungerar som mamma och att alla äter ordentligt.

Young, beautiful girl has received a long-awaited gift - dog breed Jack Russell Terrier. Girl sitting at a restaurant or cafe table outdoors. Wonderful summer, sunny day.

Under de första veckorna så bör man använda sig av en våg för att se så att valparna går upp i vikt. Den första dagen som valparna kommit till världen innebär dock en liten viktnedgång, men sedan är det viktigt att hela tiden öka smått i vikt. Man beräknar att de efter en vecka bör ha fördubblat sin födelsevikt, dock kan detta varierar eftersom det finns en konkurrens kring mamman. Vissa valpar kan behövas stöd-matas, vilket oftast sker om kullen är mycket stor. Man måste också hålla koll på tikens juver eftersom mjölkproduktionen sätts igång. Upplever man att ens tik har väldigt varma och stenhårda juver så kan det handla om mjölkstockning eller en inflammation. Om detta sker så bör man försöka få en valp att äta vid denna juver eller mjölka ut på egen hand.

Generellt så kommer ens tik att vara trött men bör ändå upplevas vara på allmänt gott humör. Man bör ha koll på temperaturen, vilket kan vara något högre än i vanliga fall, dock om temperaturen närmar sig 40 grader bör veterinär tillkallas. Vidare gällande mat för en tik så bör man endast ge mindre portioner, vilket kan ske flera gånger (istället för större portioner men färre gånger). Oftast så är tiken lite dålig i magen efter att valparna kommit till världen och att få diarré vid detta tillfälle kan vara bökigt. För mer information om vad som gäller under den första tiden med valpar så kan man besöka denna sida där det finns mycket goda råd som man kan följa.

Leave a Reply

mts_schema