Vanliga hundsjukdomar

Man säger att hunden är människans bästa vän. De har varit våra lojala följeslagare i ur och skur sedan urminnes tider. Oavsett vilka vi är, hur vi mår eller vad vi har varit med om så finns hunden alltid där med sin kravlösa kärlek. Därför är det väldigt viktigt att vi tar god hand om våra fyrbenta vänner, för att se till att de får ett så långt och problemfritt liv som möjligt. I Sverige är det en självklarhet att man vaccinerar sin hund mot de vanligaste smittsamma och farliga sjukdomarna.

Förebygg sjukdomar redan som valp

Vaccinera din hund mot de vanligaste sjukdomarna redan som valp för att ge hunden ett så långt liv som möjligt. Det kan spara både pengar och onödig hjärtesorg. Våra svenska hundar vaccineras vanligtvis första gången i valpålder. De vanligaste sjukdomarna man vill förebygga genom det är smittsam leverinflammation, valpsjuka, Parvovirus och så kallad ”kennelhosta”, eller parainfluensavirus. Valpsjuka är en av de vanligaste hundsjukdomarna och kan drabba hundar i alla åldrar. Den är smittsam och orsakar hunden stort lidande i form av tappad aptit och bakterieinfektioner. Att vaccinera i förebyggande syfte är en väldigt god idé för att slippa olika problem i framtiden.

Viktigt med återkommande vaccineringar

När man hämtar hem sin valp för första gången är den vanligtvis redan avmaskad och vaccinerad mot de tre vanligaste sjukdomarna. Om du är osäker så kan du kolla i valpens dokumentation om den har fått multivaccinet. Efter att du hämtat hem hunden är det ditt ansvar att se till att den får korrekta uppföljningsvaccinationer. Vid tre månaders ålder ska valpen återvaccineras för bästa effekt. Vid ett års ålder är det dags för en tredje vaccinering. Viktigt att tänka på är att ge hunden rätt vaccin om du ska resa och ta med den utomlands. Ta väl hand om din hund så har du en trogen bästa vän som kommer stå vid din sida i många år framöver.

 

Leave a Reply

mts_schema