Vad bör man tänka på om man vill tävla med sin hund?  

Innan man sätter igång med tävlandet så finns det dock en del saker att tänka på. Dels så bör man fundera på vilken gren som faktiskt passar en själv samt sin hund, om hundens hälsa klarar av en viss tävling. Vidare bör man också fundera på om det krävs någon typ av licens eller registrering för att delta i tävlingar och om man måste vaccinera sin hund. Hela tiden uppkommer det nya tävlingar och grenar som man kan delta i så att fundera ut vilken sport som lockar är inte helt fel. Kanske är det att tävla i agility som kräver mycket fart och fläkt, eller så är det kanske grenar som handlar om mer precision som lockar. Vissa tävlar endast genom att visa upp sin hund, vilket också är ett alternativ.

A cute little terrier breed dog taking a bubble bath with his paws up on the rim of the tub

Även om vissa raser oftast har lite lättare för vissa grenar så bör man inte stoppas på grund av detta. Man tävlar som ett par vilket innebär att det som hundföraren tycker är kul brukar också hunden tycka om! Känner man sig osäker kring vad som passar ens ras så finns det statistik att hämta, för att lättare veta vad ens hund oftast tävlar inom. Men det behöver dock inte vara så hela tiden, så var inte rädd för att testa! Dock bör man i de flesta grenar ha genomfört en aktuell röntgen på sin hund, så att det inte finns några problem som kan vara påfrestande för hundens hälsa. Och för de flesta grenar så kommer även ett tävlingslicens att behövas. Samma sak gäller med vaccinationsskydd, vilket är ett måste inför tävlingarna.

När man som hundägare väl bestämt sig för en specifik gren så gäller det att läsa på vad som krävs inför tävlingen. Man måste förstå samtliga regler som gäller, det kan vara bra att titta på en tävling innan man väljer att delta. Vidare så krävs det ibland inköp av rekvisita, sedan så är man klar fört start! Vissa grenar erbjuder kurser för att träna inför tävlingen, annars får man sköta detta på egen hand. Man kan även delta i ett så kallat träningsgäng, där alla vill förbättra ens kunskaper inom den specifika grenen. För mer information om vad man bör tänka på när man vill tävla med sin hund så kan man besöka denna sida.

Leave a Reply

mts_schema