Vad bör man tänka på inför första köpet av en valp?  

Innan man väl köper en hund eller kanske till och med en valp så bör man fundera över vad det faktiskt innebär att vara hundägare. Det gäller att ha tid, ekonomin och viljan att faktiskt ta hand om sin hund under en lång tid. Hundar kräver omsorg, stimulans, motion, mat och mycket mer. Man bör även fundera på vilken typ av temperament som passar ens livsstil. Olika hundar har nämligen olika beteenden och temperament som man måste ha i beaktning. Sist men inte minst så bör man komma ihåg att en hund faktiskt är ett flockdjur och bör därför inte lämnas ensam under längre perioder.

happy child girl playing with her cavalier king charles spaniel dog in autumn garden

När man väl bestämt sig för att köpa en hund eller en valp så bör man helst ta kontakt med uppfödare men var förberedd på att uppfödaren kommer att ställa en rad olika frågor för att veta mer om ens livsstil. Allt detta är för att försäkra sig om att man faktiskt kommer att bli en bra hundägare åt den specifika hundrasen. En uppfödare arbetar med syfte att förädla hundrasen ytterligare och vill försäkra sig om att ens valp hamnar i goda händer. Samtidigt så har man chansen att ställa alla frågor som man har om hundrasen till, uppfödaren, så att man kan få så mycket information som möjligt om sin eventuella hund.

Uppfödaren har koll på sjukdomar som valpen kan ha inom släkten och det är viktigt att man får reda på dessa. Man bör fråga kring hundens mentalitet, det vill säga sådant som kommer via arv modern, uppväxtmiljö med mera. Det finns inte någon garanti på att en hund inte kommer att uppvisa en viss sjukdom eller en viss sorts mentalitet, inte ens om man föds via två friska föräldrar kan man garantera att ingen sjukdom uppstår. Man kan alltid fråga uppfödaren vilka risker som finns med rasen så att man har koll på vad för problem som eventuellt kan uppstå i framtiden. Vill man veta mer om vad man bör tänka på inför sin första val så kan man besöka hemsidan boxerklubben.org där finner man många tips och råd, speciellt om man är ute efter en Boxer.

Leave a Reply

mts_schema