Skydda hunden mot fästingar

Vad vore en sommar utan värme, grönt väldoftande gräs, långa promenader i skogen eller härliga bad? Sommar i Sverige är som himmelriket för hund och hundägare och det finns många natursköna platser där man kan vistas tillsammans. Det är under sommaren som både hundar och människor är som mest aktiva. Att sitta inne när solen gassar är sällan ett alternativ och man vill inget hellre än att få komma ut och känna solen mot hunden.

Visst är den fantastisk, den svenska sommaren, men sommaren kommer även med en hel del problem för djurägare. Myggor syns till på sommarkvällarna och kan ge kliande och jobbiga bett, men ett kryp som är betydligt mer obehagligt (och i värsta fall farligt) är fästingen. Man skulle kunna tro att alla fästingar dör ut under vintern, men sanningen är att fästingar inte alls har några problem att överleva under de kalla vintermånaderna och kryper sedan fram ur marken när jorden börjar mjukna upp.

Som de allra flest vet så trivs fästingar bäst i högt gräs eller bland buskar, vilket naturligtvis är de ställen som din hund troligtvis kommer att vistas mest i. Det man kan lugna sig med är att fästingar varken kan springa eller hoppa, vilket gör de till mycket långsamma och sävliga insekter. Fästingen väntar till dess att en besökare kommer förbi och griper sedan tag i första bästa hårstrå. Fästingen ska därefter klättra på hunden tills den hittar den plats som den vill slå sig ner på.

Ett bra sätt att förhindra fästingar är därför att borsta hunden så fort ni kommer in från en promenad, eller kanske till och med ha med sig en borste ut och borsta av hunden när ni kommer till området utanför gräset/skogen. Det bästa är naturligtvis en borste som är framtagen för hundar, men det går även att kika igenom Bigbabys produkter för en tättandad kam av mjukare slag.

Har hunden väl fått en fästing är det viktigt att du plockar bort denna så fort som möjligt. Använd en ordentlig fästingplockare och strunta i att försöka ta bort fästingen med en vanlig pincett eller med fingrarna. Det finns läkemedelsklassade medel som kan användas för att förebygga att hunden blir biten av en fästing. Många hundägare menar dock på att kemikalierna i medlet kan vara farliga för hunden, och till viss del så finns det kemikalier som t.ex. kan orsaka kräkningar hos hunden. I vissa fall kan även håravfall uppstå och då behöver man se sig om efter ett annat medel. Visst går det bra att testa diverse naturliga huskurer, men tyvärr finns det inga garantier för att dessa skulle fungera. Trots eventuella biverkningar så skyddar fästingmedlet din hund från att smittas av borrelia, anaplasma och TBE, så här är det viktigt att man väger fördelar mot nackdelar innan man avfärdar medlet för gott.

Leave a Reply

mts_schema